3000 IT absolventu iniciatīva

Nākamnedēļ, 24.aprīlī, plkst. 9:30 notiks 3000 IT absolventu iniciatīvas un starptautiskas izcilības studiju programmas atklāšanas pasākums, kura laikā Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, RTU Rīgas Biznesa skolas un IT un finanšu nozares pārstāvji parakstīs sadarbības memorandu, lai veidotu labāku nākotni mūsu bērniem digitālajā rītdienā.

Pasākumā piedalīsies LR Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, LR Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātņu prorektors Tālis Juhna, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa, Latvijas IT klastera izpilddirektore Aiga Irmeja, kā arī RTU Rīgas Biznesa skolas padomnieku konventa priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Kuļikovskis, kas klātesošos iepazīstinās ar starptautisko izcilības studiju programmu Latvijā.

Pasākums notiks 24.aprīlī, plkst.9:30, Grand Poet Hotel (Raiņa bulvāris 5/6, Rīga).

“Šis ir tikai pirmais solis virzībā uz IKT nozarei nepieciešamajiem papildu 3000 jaunajiem speciālistiem katru gadu, kas neizbēgami nozīmē arī nepieciešamību pēc papildu investīciju nodrošināšanas augstākajā izglītībā, t.sk arī palielinot valsts ieguldījumu apmēru katras IKT jomas studiju vietas finansiālajam nodrošinājumām,” skaidro I. Šuplinska.

“Darba tirgū pēdējos gados ir strauji pieaudzis pieprasījums pēc digitālajām prasmēm, ko Ekonomikas ministrijā ir aktualizējuši kā būtisku problēmu turpmākai izaugsmei gan IKT, gan tradicionālo nozaru pārstāvji. Lai rastu problēmai risinājumu, Ekonomikas ministrija ir mērķtiecīgi veidojusi trīspusēju sadarbību starp valsts pārvaldes iestādēm, vadošajiem IKT uzņēmumiem un augstākās izglītības pārstāvjiem, kas ir rezultējusies sadarbības platformas izveidē. Pirmie rezultāti jau ir redzami – starptautiska līmeņa starpdisciplināras IKT programmas izveide Latvijā, kas nebūtu bijusi iespējama bez visu iesaistīto pušu kopēja ieguldījuma,” uzsver R. Nemiro.

Lai nodrošinātu Latvijas tautsaimniecības attīstību un apmierinātu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) un citu nozaru pieaugošo pieprasījumu pēc IT speciālistiem, Latvijā būtu nepieciešami 3000 IKT studiju programmu absolventi gadā*.

Šobrīd Latvijā IKT speciālistu skaits veido vien 2,2% no visiem strādājošajiem, kas ir ievērojami zem Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa jeb 3,7%, atklāj 2018.gada Eiropas Komisijas veidotais DESI** indekss digitālās ekonomikas un sabiedrības attīstības līmeņa noteikšanai ES dalībvalstīs.

*   Domnīcas “Certus” 2017.gada pētījums

** Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss