2020. gadā elektronisko datu aprite Baltijas uzņēmumiem ietaupījusi vismaz 60 miljonus eiro

2020. gadā Telema sistēma apstrādājusivairāk nekā 18 miljonus elektronisko komercdokumentu. Viena e-dokumenta apstrādē tiek ietaupītas vidēji 20 minūtes. Balstoties datos par mazumtirdzniecības vidējām algām, var secināt, ka Telema klientiem ietaupījusi 60 miljonus eiro.

Elektroniskais dokuments (e-dokuments) ir dokumenta mašīnlasāmā forma ar tādu pašu juridisko spēku kā papīra dokumentam. Būtiskākais ieguvums, izmantojot mašīnlasāmus elektroniskus dokumentus, ir iespēja automatizēt to apstrādi, tā paaugstinot uzņēmuma produktivitāti un samazinot resursu patēriņu.

Pagājušajā gadā Baltijā izveidoti vairāk nekā 6500 jauni EDI savienojumi. Salīdzinot ar 2019.gadu, e-dokumentu apjoms Telema tīklā pieaudzis par 7%. Telema elektronisko datu apmaiņas tīklam pievienojušies vairāk nekā 200 jauni klienti, tostarp Araxes, Prike Latvija, Cesvaines piens, HUSQVARNA LIETUVA un SEB Liising. Sākot ar 2020. gada maiju, Telema piedāvā e-rēķinu pakalpojumu arī caur Merit Tarkvara, ļaujot vairāk nekā 50 000 Merit klientiem nosūtīt un saņemt e-rēķinus.

“Mūsu pakalpojumi palīdz uzņēmumiem būt efektīvākiem un konkurētspējīgākiem. Pandēmijas ietekmē digitālā datu apmaiņa pērn ir sasniegusi pagrieziena punktu. Tagad uzņēmumi digitalizē ikdienas procesus, ne tikai lai atbrīvotu resursus citiem uzdevumiem, bet arī lai samazinātu ar fizisku saskarsmi saistītos riskus,” komentē Telema SIA izpilddirektore Alda Bražūne. Savukārt Telema AS izpilddirektore Hele Hammera papildina: 

“Nav papīru – nav fiziskā kontakta, par vienu satraukumu mazāk”.

Vēl viena attīstības tendence ir pieaugošā e-komercijas nozīme, kas ievērojami palielinājusi pieprasījumu pēc produktu datiem. 

“Priecājamies redzēt, ka mūsu jaunākais produkts Telema PDS tiek palaists tieši īstajā laikā, lai atbalstītu šo vajadzību un palīdzētu mūsu klientu digitalizācijas ceļā”, piebilst Hammera.

Telema PDS (Product Data Sync) ir risinājums, kas ļauj piegādātājiem efektīvi izveidot, uzglabāt un administrēt savu produktu datus vienā datu bāzē un droši apmainīties ar tiem ar mazumtirgotājiem.

2021. gadā Telema prognozē stabilu elektronisko dokumentu apjoma pieaugumu par 10%. Telema paredz arī aizvien plašāku EDI dokumentu apmaiņas papildpakalpojumu izmantošanu, tostarp grāmatvedības dokumentu elektroniskās darbplūsmas (Telema eFlow) vai produktu datu sinhronizāciju starp piegādātājiem un mazumtirgotājiem (Telema PDS).

Telema ir vadošais EDI un e-rēķinu operators Baltijā, piedāvājot IT risinājumus datu plūsmu automatizēšanai piegādes ķēdē. Telema pārsūta, konvertē, uzrauga un apstrādā elektroniskos tirdzniecības dokumentus – e-pasūtījumus, e-rēķinus, e-pavadzīmes un citus komercdokumentus.

Telema sistēmā ir vairāk nekā 4700 veikalu un 1300 piegādātāju Baltijā un 50 citās valstīs. Telema komandā ir 45 darbinieki, un tās biroji atrodas Tallinā, Rīgā un Viļņā. 



Zane Ābele
Telema mārketinga vadītāja Latvijā
2233 5131, zane.abele@telema.com
telema.lv